Conchiglioni z mięsem mielonym

Posted: 25 marca 2012 in Czas wolny, Strona główna
Tagi: , , ,

 
Dziś propozycja kulinarna dla wszystkich zapracowanych, którzy nie mają czasu lub przekonania do gotowania wymyślnych potraw. Jeśli znudziło Wam się zwyczajne spaghetti (to w ogóle możliwe??) możecie je urozmaicić makaronem conchiglioni. Oprócz tego, że będzie pysznie, będzie także ładnie i efektownie 🙂

Wystarczy pokroić cebulę, podsmażyć na patelni, dodać mięso mielone i pokrojoną w kostkę paprykę. Ja dodałam jeszcze pomidory z puszki, dzięki temu farsz nie był suchy. Całość przyprawiamy nie zapominając o majeranku, czerwonej słodkiej papryce, ziołach prowansalskich i kilku ząbkach czosnku.

Makaron gotujemy w osolonej wodzie, wg wskazań na opakowaniu – nie za długo, żeby był al dente. Nie może być za miękki, bo będziemy go jeszcze opiekać w piekarniku. Jak makaron przestygnie – muszelki wypełniamy usmażonym mięsem i układamy w naczyniu żaroodpornym – całość zalewamy sosem – pomidorowym, neapolitańskim lub bolońskim (ja użyłam neapolitańskiego z winiar) i posypujemy startym żółtym serem – np. parmezanem.

Naczynie przykrywamy i wstawiamy do piekarnika na około 20 minut.

życzę smacznego 🙂

Reklamy
Komentarze

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s